Bouwen aan verandering

Meet the team: René de Kwaadsteniet

Gepubliceerd op: 1 december 2020


Van marinier naar directeur

Als geboren Noord-Hollander woon ik alweer 22 jaar met mijn vrouw Meriam in Roosendaal. Mijn zoons Guido (32) en Pascal (28) zijn al een aantal jaar het huis uit. Mijn passie voor de Bouw & Infra heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. Van het varen op onderzeeboten bij de Koninklijke Marine en beheer en onderhoud bij de Nederlandse Spoorwegen ben ik uitgegroeid tot directeur bij Volker Wessels. In die tijd heb ik een studie Verandermanagement gedaan omdat ik wilde begrijpen wat de impact van verandering is.

Kennis en ervaring delen als ondernemer
Op enig moment realiseerde ik mij dat ik steeds verder van het werk, de inhoud en de mensen kwam te staan. Ik heb toen een belangrijke stap gezet om mijn kennis en ervaring in te zetten en te delen met anderen via kennisprogramma’s ten behoeve van de Bouw & Infra. Vanaf de oprichting van Aannemersfederatie Nederland heb ik het MKB-bedrijf kunnen faciliteren en ondersteunen op het gebied van ondernemerschap en innovatie. De kennis- c.q. hulpvraag vanuit de Bouw & Infra nam hand over hand toe. Daarom hebben Nico Heijmen en ik in 2013 Building Changes opgericht om écht verandering in de bouwsector tot stand te brengen.

Toekomstperspectief bieden
Wat ik opvallend vond, is dat van alles werd gevonden over de bouwsector, maar dat er nooit een gesprek met de uitvoerende partijen zelf was, terwijl zij een enorm economisch belang hebben. Daarom wilde ik bedrijven helpen met hun ontwikkeling en toekomstperspectief bieden. Continuïteit en waardering zijn belangrijke vragen en met onze kennis en kunde helpen wij organisaties daar stappen in te zetten. De behoefte naar innovatie en verandering is groot, maar hoe pak je dit nou aan en wat vraagt dit van mensen en hun organisatie? Met deze vraagstukken zijn wij dagelijks bezig. Wij verbinden onze kennis en kunde met de daadwerkelijke praktijk.

Met dialoog veel bereikt
Building Changes is goed in staat om de dialoog neer te zetten tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Wij weten duidelijke verbindingen te leggen tussen de dagelijkse praktijk en maatschappelijke vraagstukken als klimaatadaptatie, duurzaamheid, digitalisering en de arbeidsmarkt. Ik ben trots op mijn collega’s die ondernemers, in samenspraak met hun opdrachtgevers, echt helpen om tot betere resultaten te komen. We hebben belangrijke successen behaald met het regionaal voeren van de dialoog door middel van kenniskringen en convenanten.

Altijd bezig met verandering
Iedere dag is anders, dynamisch en verfrissend. De resultaatgerichtheid waar wij mee bezig zijn, vraagt om flexibiliteit en out-of-the-box denken. Het zoeken naar en bewandelen van nieuwe paden waarbij de verbinding met de vraag en de vragers centraal staat, vormt telkens weer een mooie uitdaging.

Dynamisch Verbinden
Samenwerken doe je niet zomaar en is ook niet vanzelfsprekend. Naast dat je het moet willen en kunnen, moet je ook bereid zijn om te delen en waardering naar elkaar uit te spreken. Samenwerken en elkaars kennis verrijken, draagt in belangrijke mate bij aan het komen tot betere prestaties. Zowel intern als extern maken wij gebruik van de methode Dynamisch Verbinden om invulling te geven aan verantwoordelijkheden bij samenwerken. De basis van Dynamisch Verbinden ligt in goed luisteren naar de echte vraag; de vraag achter de vraag. Wat mij betreft wordt ook graag het nuttige met het aangename vereenzelvigd met een gevulde koek of Brabants worstenbroodje.