-->

Bouwen aan verandering

Veel praktische tips tijdens de Wkb Regiotour bijeenkomst Apeldoorn – Harderwijk

Gepubliceerd op: 6 juli 2023

Dinsdag 13 juni streek de Wkb Regiotour neer in Apeldoorn. Deze keer organiseerde Building Changes deze bijeenkomst over de Wet kwaliteitsborging (Wkb) met de gemeenten Apeldoorn en Harderwijk. Apeldoorn was gastheer en had de raadszaal voor deze gelegenheid beschikbaar.

Teamleider Ruimtelijke dienstverlening Peter Mulder (gemeente Harderwijk) benadrukte tijdens zijn welkomstwoord de relevantie van Wkb-kennis bij zowel de gemeente als de markt. “We zullen allemaal vóór 1 januari 2024 zoveel mogelijk ervaring moeten opdoen met de nieuwe Wkb-spelregels.”

Belangrijke wijzigingen

Wat de principes en spelregels van de nieuwe wet zijn, werd opnieuw met veel enthousiasme uitgelegd door Hajé van Egmond van het ministerie van BZK. “Bent u ervan op de hoogte dat per 1 januari 2024 met de invoering van de ‘Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ (Wkb) de gemeente geen bouw- en woningtoezicht meer uitvoert bij kleinere bouwwerken en woningen?”

“We merken dat veel (kleinere) bouwbedrijven, aannemers, architecten en installateurs van deze nieuwe spelregels nog niet op de hoogte zijn, terwijl er veel gaat veranderen. In het nieuwe jaar neemt een externe kwaliteitsborger de rol van toezicht over en daarmee verschuift het bouwtoezicht naar de private sector. Ook vindt er een verruiming van de aansprakelijkheid van de aannemer bij verborgen gebreken plaats en is de opdrachtnemer voortaan gehouden een opleverdossier bij te houden."

Op de foto: Dagvoorzitter Guus Pieters van Building Changes vraagt deelnemers hoe het met hun Wkb-kennis gesteld is.

Ervaringen en inzichten uit proefproject

Na de pauze werd stilgestaan bij het proefproject ‘een verbouwing aan de Eendrachtstraat te Apeldoorn’. Mark Ruessink van gemeente Apeldoorn, Alwin Berends van aannemingsbedrijf Timmer Ugchelen BV en borger Martijn Broeze van Borg4 vertelden over hun ervaringen in dit project.

Voor Mark was het project een nieuwe ervaring omdat het ‘eindelijk’ een proefproject met een verbouwopgave was. “De focus is bewust gelegd op de veranderingen in het proces van samen werken.”

Aan Alwin werd gevraagd hoe hij de nieuwe manier van samenwerken heeft ervaren? “Goed, het vraagt een open communicatie, dan is zo’n klein bouwwerk ook ideaal als proefproject. Ondanks de nodige ‘hobbels’ was er een goede onderlinge communicatie. Laagdrempeligheid in een (proef)project is nu nog belangrijker. Je moet elkaar opzoeken omdat werken volgende Wkb-spelregels voor ons nieuw was.”

Zowel Alwin als Martijn waren eensgezind over de effecten van kwaliteitsborging in het proefproject. Volgens hen heeft het geen invloed gehad op de doorlooptijd. “Voor de voorbereiding en uitvoering hebben we meer tijd voor elkaar genomen. Dan is het logisch dat de kosten hoger zijn dan voorheen. Je kunt dit ook zien als leergeld. Dat hebben we allemaal.”

Verbeterde kwaliteit en samenwerking voor een hoogwaardig eindresultaat

Meer tijd in de voorbereiding betekent meer kwaliteit. Het project wordt vooraf en tijdens het project beter ‘doorleefd’, omdat tijd wordt besteed aan de inhoud en het proces. Concrete winstpunten zijn betere dossiervorming (as built), er worden meer details uitgetekend en de verklaring dat het ook goed is, zorgt dat je ergens op terug kunt vallen. Dit leidt tot meer gesprek en minder discussie wat de samenwerking tussen opdrachtgever, aannemer, architect, constructeur en borger bevordert. Daarmee voldoet het project niet alleen beter aan de voorschriften, je werkt samen aan een betere performance en garantie op kwalitatief hoogwaardig eindresultaat. Dat is de klant veel waard.

Aan het slot van de bijeenkomst riep Peter Mulder deelnemers op om zich bij hem te melden. Want Harderwijk wil graag nog een proefproject samen met de architect en aannemer uitvoeren.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Stuur een mail naar secretariaat@wkbcampus.nl. Wij helpen je graag!