-->

Bouwen aan verandering

Meet the team! Remko Zuidema

Gepubliceerd op: 7 september 2022

Dynamisch verbinder Remko Zuidema is sinds de zomer onderdeel van ons team. Met een bak aan ervaring begeleidt hij strategische veranderopgaven in de bouw. “Mooi om de benodigde systeemverandering stapje-voor-stapje te kunnen begeleiden bij Building Changes”. Maak kennis met Remko!

Als dynamisch verbinder van organisaties, politiek en bouwwereld is Remko Zuidema al decennialang actief in maatschappelijke transities. Hij is opgegroeid tussen aannemers, architecten en de publieke zaak. Aan de TU Delft is hij opgeleid als bouwmanager en hij heeft vanuit de ICT- en gebouwgebruiker nu meer dan 30 jaar ervaring in vele markten. Van woningbouw, offshore bemanningsverblijven en infrastructuur tot maatschappelijk vastgoed. Daarbij kijkt hij vooral naar opdrachtgeversposities. Remko woont samen met zijn vriendin en twee zoons in Driebergen. Hij is actief in kennisontwikkeling in de lokale en landelijke politiek vanuit Duurzaamheid.

Net voor de zomer van 2022 is Remko bij Building Changes gekomen. Hij werkt met name aan strategische veranderopgaven in de bouw. Van verandering in de bouwindustrie, bij aannemers en adviseurs tot aan vernieuwend opdrachtgeverschap. Daarbij ligt zijn focus op veilig, gezond en eerlijk werk voor meer mensen in de bouw- en infrasector. Voorbeelden zijn het vervolg op Passport for Work, Kwaliteit in Balans, Resultaat Gericht Samenwerken en de transities naar circulair, aardgasvrij en biobased bouwen. Hij richt zich hierbij vooral op woningbouwopgaven.

Het leuke aan werken bij Building Changes is volgens Remko de brede inzet van de bouwindustrie via aannemers naar opdrachtgevers. “Daardoor kun je de benodigde systeemverandering stapje-voor-stapje begeleiden. Mooi om dat ook vanuit mijn eigen ervaring overal in het bouwproces te kunnen begeleiden.”

Remko wordt er blij van als bij een groot project een miljoen over gehouden is en tegelijkertijd voorkomen is dat er extra miljoenen besteed hoefden te worden. Uiteraard nadat gebruikers en bouwers tevreden zijn met hun inzet en resultaat. Helaas blijkt er te vaak met een sfeer van ‘net-niet-fout-doen’ te zijn gestart. Door de focus op ‘in-een-keer-goed’ van bouwprojecten blijkt er achteraf veel meer waarde geleverd te worden voor minder geld en soms ook sneller dan verwacht. Juist als iedereen blij de eindstreep haalt, zie je wat dat oplevert!

In het kader van ‘practice what you preach’ heeft Remko er zijn hobby van gemaakt om zijn huis te verbouwen: tot twee keer toe zijn ouderlijk huis en nu voor de derde keer zijn eigen huis. Met een mooi resultaat; dit jaar verbruikte hij 55% minder gas dan ruim een jaar terug door forse isolatie!