-->

Bouwen aan verandering

Meet the team! Jaap Kolk

Gepubliceerd op: 11 april 2022

Dynamisch verbinder Jaap Kolk heeft weleens de neiging om te snel te gaan. “Iedereen heeft zijn eigen dynamiek. Als verbinder houd je hier rekening mee en probeer je de snelheid op elkaar af te stemmen.” Jaap komt zelf tot rust in zijn moestuin, bij kickboksen of een rondje mountainbiken. Maak kennis met Jaap!

Buiten de gebaande paden
Aan de Universiteit Twente heeft Jaap zijn master Civiele Technologie & Management behaald. Hij is in Muiderberg geboren, heeft na zijn afstuderen een tijd gewoond en gewerkt in Deventer en woont nu in het centrum van Bussum. Met zijn vrouw en twee dochters van 8 en 1,5 jaar noemt hij zijn gezinsleven dynamisch. Hij houdt ervan om ook recreatief buiten de gebaande paden te treden. Zo is hij regelmatig in zijn moestuin van 300m2 te vinden waar hij speciale groenten zoals yacon, kappertjes en chayote kweekt. Daarnaast leeft hij zich uit tijdens het kickboksen en mountainbiken.

Innovatie en ondernemerschap
Jaap werkt inmiddels vijf jaar bij Building Changes. Hij is breed georiënteerd, werkte voor verschillende bedrijven met uiteenlopende onderwerpen, maar innovatie en ondernemerschap in de bouw vormen de rode draad. In zijn werkverleden heeft hij zich altijd bezig gehouden met vandaag zaken goed doen zodat je er morgen ook wat aan hebt. De bouw- en infrasector vergeet nog weleens om zich heen te kijken wat er in de buitenwereld gebeurt: is er morgen nog wel werk? Er mag meer ondernemerschap in de bouw komen.

Structureel werken aan innovatie
Werken met en aan innovatie kenmerken Jaaps carrière. Hij heeft onder meer bij de innovatieafdeling de visie van de holdingdirecteur vertaald en getoetst naar de aangesloten bouwbedrijven en voor een landelijk innovatienetwerk gewerkt. Naast het maken van ondernemingsplannen heeft hij het HR-aspect, procesmanagement, BIM en kennismanagement op de kaart gezet. Op verschillende vlakken en op meerdere plekken in de keten én in de organisatie kun je verbeteren, veranderen en vernieuwen: innovatie. MKB-organisaties liggen Jaap hierbij het beste omdat je daar geen aparte positie hebt, maar dwars door de organisatie heen het verschil maakt.

Vraagstukken voor morgen
Het leuke aan zijn werk bij Building Changes vindt Jaap de vrijheid die hij heeft om vandaag vraagstukken toe te passen voor morgen. Om mensen met elkaar te verbinden zodat ze elkaar kunnen helpen. Hij vindt het mooi als medewerkers inzien dat het anders kan, echt gaan samenwerken en in dit in de praktijk toepassen. "Onze methode van Dynamisch Verbinden is een andere manier om naar je werk te kijken. Ook in de interactie met anderen. Het is een heel complete methode. Je focust niet alleen op een thema, een manier van adviseren of een gespreksmethode, het is het allemaal."

Beweging in gang gezet
Jaap is er trots op dat er nu een heleboel zaken gebeuren die in het verleden maar moeilijk los kwamen, bijvoorbeeld op het gebied van BIM. Je ziet dat er nu aandacht is voor de ontwikkeling van mensen. En 200 gemeenten zijn met de markt/ en kwaliteitsborgers in gesprek om kennis en ervaring uit te wisselen, dat was eerder niet gelukt. Jaap zou het helemaal gaaf vinden als de sector ruimte krijgt en neemt om écht samen te werken. De marges zijn heel klein geweest. Daardoor is er onvoldoende geïnvesteerd in innovatie van technologie, van organisaties en van de ontwikkeling van mensen. "Ik draag graag bij aan een meer proactieve, constructieve sector!"