-->

Bouwen aan verandering

MKB en gemeente pakken samen maatschappelijke opgaven aan in KennisKring Amsterdam

Gepubliceerd op: 11 december 2023

“De lat én de treden bepaal je met elkaar.” Dat stellen Marc Ramaker en zijn opvolger Vera van Zelm, inkopers van het Ingenieursbureau Amsterdam. Met de Kenniskring Amsterdam pakken gemeente, mkb’ers en Building Changes maatschappelijke vraagstukken op om samen tot een haalbare en betaalbare lat te komen om te versnellen.

In september heeft Marc Ramaker, voormalige directieadviseur Lead Buyer (inkoopteam) van de gemeente Amsterdam, afscheid genomen van de Kenniskring Amsterdam. In 2015 stond hij aan de voet van de Kenniskring Amsterdam. “Het was jaren stil tussen opdrachtgever en markt,” vertelt Ramaker. “Er was geen plek waar ontwikkelingen in de openbare ruimte werden besproken. Mede op initiatief van aannemers zijn we de mkb-kenniskring gestart.”

Ambities
De Kenniskring Amsterdam is bedoeld om problemen die men tijdens de uitvoering ondervindt op tafel te leggen. Vanuit de gemeente Amsterdam schuiven vertegenwoordigers aan met betrekking tot het ingenieursbureau, inkoop en opdrachtgevers. Vanuit de markt bepalen aannemers zelf wie er aan tafel zitten. “De enige voorwaarde die wij stellen is dat ze in Amsterdam hebben gewerkt en de Amsterdamse praktijk kennen,” legt Van Zelm uit.

De leden van de kenniskring spreken met elkaar over maatschappelijke opgaven, zoals circulariteit en duurzaamheid. Afgelopen jaar kwamen thema’s voorbij als emissieloos werken, duurzaam inkopen en de juiste contractvorm bij verschillende type projecten. “Ik ben van mening dat we ons stinkende best moeten doen om de ambities voor elkaar te krijgen. Klimaatproblematiek los je niet in één keer op,” vindt Van Zelm. Marktontwikkelingen kunnen daarin een grote rol spelen. “De oorlog in Oekraïne zorgde in 2022 voor veel onzekerheid, prijsstijgingen en leverproblemen voor materiaal,” vertelt Ramaker. “Je wil weten hoe de markt en bedrijven hierop reageren, dan kunnen we hier als gemeente op acteren. Als we met elkaar één lijn afstemmen, kunnen we dit ook landelijk inbrengen. Zo kunnen we tot een heldere uniforme aanpak komen.”

Haalbaar en betaalbaar
Emissieloos werken is een gemeentelijke ambitie. In plaats van dat de gemeente het elektrisch materiaal voorschreef, werd de ambitie besproken in de Kenniskring. Er werd antwoord gezocht op vragen als: wat zijn de technische mogelijkheden van elektrisch materieel, wat is de beschikbaarheid ervan en welke eisen stelt uitstootvrij werken aan mensen en de processen buiten waarin ze werkzaam zijn. “De aannemers geven aan wat haalbaar is,” legt Van Zelm uit. “Samen leggen we de lat op een bepaalde hoogte. De trede bepaal je met elkaar.” Natuurlijk is belangrijk dat iedereen de afspraken ook opvolgt. Dankzij de veilige setting van de Kenniskring kun je elkaar makkelijk benaderen. Ramaker: “En het fijn is fijn dat Building Changes als onafhankelijk begeleider het proces begeleidt. Die vinger aan de pols is nodig, anders verzandt het.”

In het realiseren van de ambities is het belangrijk dat deze haalbaar en betaalbaar blijven. Kleine stappen blijken daarin het beste te werken. Als gemeente moet je dan ook de norm steeds wat strenger maken, zodat bedrijven de tijd hebben om daarnaartoe te kunnen innoveren, vinden Ramaker en Van Zelm: “Neem de werkwijze rond emissieloos werken als voorbeeld. Die is succesvol gebleken.  Deze aanpak willen we nu ook op circulariteit toepassen, bijvoorbeeld met hubs voor depot en hergebruik van materialen. Zo kunnen we elkaar versterken en versnellen.”