-->

Bouwen aan verandering

Menukaart voor zij-instromers

Gepubliceerd op: 18 december 2023

Stel, je hebt een heel ander vak geleerd en je bent totaal onbekend met functies bouw en infra, toch word je getrokken door het vak. Wat is er immers mooier dan met elkaar iets neerzetten, letterlijk iets bouwen? Dan is zij-instromer misschien een optie.  Maar hoe weet je wat bij je past? Hoe maak je duidelijk wat de verschillende beroepen inhouden?

Building Changes en CrossOver gaan in opdracht van de provincie Gelderland proberen kandidaten daarbij te helpen. Gesteund door het transitiehuis gaan ze met een groep enthousiaste bouwbedrijven een aantal beroepen waar veel behoefte aan is visualiseren. Een beeld zegt immers meer dan 1000 woorden. Deze beroepen vormen een soort getekende menukaart.

Één oogopslag

Eind november was de aftrap. Hier is besloten te beginnen met het uittekenen van 15 beroepen. Dit zijn beroepen waarvan bouwbedrijven hebben aangegeven dat daarin het meest dringend behoefte is aan personeel, denk daarbij aan timmerman, monteur of voorman. Tekenaar Anne had al een begin gemaakt, dus de aanwezigen konden deze als basis nemen. Op 11 december was de vervolgsessie om één en ander te verfijnen.

Zo moet dit uiteindelijk tot een menukaart leiden die werkgevers en zij-instromers helpt als leidraad in gesprekken. Zodat je als zijn-instromer precies weet waar je voor kiest. Wat doet een groene dakdekker? Hoe ziet een dag van een grondwerker eruit? Wat maakt het leuk om isoleerder te zijn en wat niet? Welke vaardigheden kan je als schilder goed gebruiken? Alle antwoorden vind je in één oogopslag.

Eigen taal

Gerard van Barneveld is namens Building Changes betrokken bij dit project en is enthousiast. “Het is een mooi begin. De bouw spreekt toch een eigen taal. Mooi dat we dat zo voor de zij-instromer kunnen visualiseren. We zijn weliswaar begonnen in Gelderland, maar uiteindelijk hoop ik dat we dit in heel Nederland kunnen gaan toepassen.