-->

Bouwen aan verandering

Met BUS-NL op weg naar 2030

Gepubliceerd op: 18 december 2023

Met de deelname aan BUS-NL (BuildUpSkillsNL) wil Building Changes bijdragen aan een oplossing voor de personele uitdagingen die ons tot 2030 te wachten staan. Belangrijk onderdeel daarbij is de Roadmap 2030, die binnen een Europese samenwerking tot stand komt.

Voldoende beschikbare vakmensen is essentieel voor het slagen van de transitie op het gebied van energie, digitalisering, circulariteit en klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving. Vanuit Building Changes zijn Lisanne Dorlas en Ruud Blom betrokken bij dit belangrijke project.

Wat houdt zo’n roadmap nou precies in? “Als sector staan we voor de uitdaging om er achter te komen waar we staan, welke skills nodig zijn en hoe we vakmensen kunnen opleiden met deze duurzame vaardigheden. Samen bepalen we welke stappen er gezet moeten worden en welke organisaties hier een belangrijke rol in spelen. Zo creëren we met alle stakeholders een Roadmap tot 2030”, lezen we op de website van BUS-NL [link buildupskillsnederland.nl].

Lisanne: “Het doel van de Roadmap is om samen met alle betrokken partijen concrete oplossingen te bedenken en uit te voeren. We kijken wat er al gebeurt, wat er nog nodig is en wie zich eigenaar voelt in de uitvoering. Op dit moment zijn er veel mensen parallel bezig met initiatieven rondom skillsontwikkeling; van werkgevers en werknemers in de bouw- en installatiesector tot lokale overheden en leveranciers. Er is grote behoefte aan inzicht in alles wat er gebeurt. Als er zoveel mogelijk partijen uit de keten aanhaken kunnen we deze verschillende initiatieven samenbrengen en het werk op elkaar afstemmen. De roadmap kan hen helpen in het omgaan met de uitdagingen die we in de transitie tegenkomen.”

Het traject begon daarom met het inventariseren van de Status Quo. Op dit moment is de werkgroep druk bezig de conclusies te bespreken met de achterban. “Dit doen we in gesprek met werkgevers; diversiteitsgroeperingen en andere stakeholders zoals ‘Mensen maken de transitie’. Na het toetsen moeten we gaan verbinden, maken we de roadmap definitief, zodat iedereen kan ondertekenen, maar vooral ook, dat iedereen ermee aan de slag kan,”  aldus Lisanne.

Wilt u meer weten? Iets toevoegen of meedenken? Neem contact op met Lisanne Dorlas of Ruud Blom van Building Changes.