-->

Bouwen aan verandering

Traceable bouwen en installeren op het punt van afronding

Gepubliceerd op: 18 december 2023

Het DigiGO versnelling project Traceable bouwen en installeren (fase 3) staat op het punt van afronding. Het project is een gezamenlijk initiatief van Bouwend Nederland, Fedet, Hibin, Ketenstandaard, NVTB en Techniek NL.

Traceable bouwen en installeren heeft betrekking op de naspeurbaarheid en uitgevoerde bewerkingen van producten. Denk hierbij aan de bron van herkomst, de eigenschappen van het product, de verwerkingsgegevens van het proces en de locatie van de verwerking. Het doel is door middel van een proactieve aanpak tot een werkmethodiek te komen. Zo kunnen bouwdossiers efficiënt en effectief worden samengesteld.

In samenwerking met GS1 en Ketenstandaard is een methodiek uitgewerkt. Deze rust op drie pijlers. De eerste is Identificatie. Hierbij gaat het om de verbinding tussen de fysieke en digitale producten en bewerkingen. GS1 heeft hier een digitale link voor aangeleverd waarmee er via een QR-code dynamisch toegang wordt verleend tot de data. Hiermee kan de data altijd worden aangevuld en op basis van wie QR-code leest selectief data getoond worden.

De tweede pijler is Data. Hier heeft Ketenstandaard aan meegewerkt. Zo hebben ze een bijdrage gedaan om zowel product en handelsdata (GTIN) als batch en serienummer te onderscheiden. Ook kwamen ze met een manier waarop data tussen systemen door middel van DICO berichten kan worden uitgewisseld. Dezelfde methode is ook van toepassing voor het relateren van persoonlijke vaardigheden aan uitgevoerde taken. Hiermee is het aantoonbaar dat werkzaamheden zijn uitgevoerd door gekwalificeerd personeel.

De laatste pijler is interoperabiliteit. Dit is de mogelijkheid om de producten of bewerkingsdata in de keten digitaal met elkaar te verbinden en door de keten te kunnen laten stromen.

Het vervolg

In het vervolgtraject wordt de verbinding gemaakt met het Digitale Stelsel voor de Gebouwde Omgeving (DSGO). Door middel van de toepassing van DSGO afspraken kan geborgd worden wie de eigenaar van de data is en wie verantwoordelijk is over voor wie de data beschikbaar is.

Voor meer informatie over de praktische toepasbaarheid van traceable bouwen en installeren kan er contact genomen worden met Willem Pel (wp@buildingchanges.nl).