-->

Bouwen aan verandering

‘Wij zijn klaar voor de Wet kwaliteitsborging!’

Gepubliceerd op: 18 december 2023

Ruim honderd kwaliteitsborgers, kwaliteitsadviseurs en instrumentaanbieders kwamen samen in congrescentrum InnStyle in Maarssen. Zij waren hier op 16 november voor de eerste jaarlijkse Dag van de Kwaliteitsborging. De aanwezigen verrijkten hun kennis en vaardigheden over de Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het en netwerkten met collega’s uit de sector. Het was duidelijk; iedereen is klaar voor de invoering van de Wkb op 1 januari 2024.        

De dag stond in het teken van ‘Samen Klaar voor Kwaliteit”. Dagvoorzitter Tamara Markus trapte af met een peiling over hoeveel van de aanwezigen 100% klaar waren voor de invoering van de Wkb. Ruim de helft stak een hand op. Een groot deel van de overige mensen gaf aan 90% klaar te zijn. Hierdoor durven we met vertrouwen te zeggen dat we er klaar voor zijn.

Hoewel demissionair minister Hugo de Jonge er niet live bij kon zijn, sprak hij de volgende videoboodschap uit voor de aanwezigen: “Dit is een heel mooi moment om met elkaar te vieren dat eindelijk de Wkb daadwerkelijk ingevoerd wordt. Er is ongelofelijk veel werk verzet door jullie om mee te denken over hoe de wet zou kunnen uitpakken, hoe de wet kan helpen om de kwaliteit en veiligheid in de bouw te verbeteren en consumenten beter te beschermen. De kwaliteit van de bouw zal erop vooruitgaan en het zal uiteindelijk leiden tot minder faalkosten. Ik wens jullie een mooi jaarcongres toe. Bedankt en moedig voorwaarts!”

Na een presentatie van Marting van Staveren over Risicobenadering en de Wkb was er een panelgesprek over de Wkb met vier vertegenwoordigers van de branches. Namelijk: Wico Ankersmit, directeur VBWTN, Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie ministerie BZK, Jaco Uittenbogaard, directeur AFNL en Roy Aarts, Verbond van Verzekeraars.

Hierna volgde in twee rondes workshops. De workshop van Gerard Houtman ging in op de toegepaste vaardigheden hoe je kunt omgaan met weerstand, Bij Martin van Staveren werden handvaten geboden hoe je de risicodialoog kunt toepassen, Dennis Borst nam de deelnemers mee over welke informatie noodzakelijk is voor onder andere geautomatiseerde toetsing en Wico Ankersmit gaf verdieping over samenwerking met het bevoegd gezag.

De dag werd na een dinerbuffet afgesloten door Illusionist Victor Mids, die ervoor zorgde dat de aanwezigen met goede herinneringen en vol verwondering naar huis gingen. Een laatste ronde door de zaal bevestigde dit met een consensus dat er naar de Wkb uitgekeken wordt en ze er klaar voor zijn. VKBN kijkt terug op een geslaagde eerste editie van de Dag van de Kwaliteitsborging en is van plan hier een jaarlijks evenement van te maken.

Wil je het hele verslag lezen? Kijk dan op www.dagvandekwaliteitsborging.nl.