-->

Bouwen aan verandering

De kunst van dynamisch ondernemen

Gepubliceerd op: 20 december 2022

2022, een jaar waarin Nederland de corona-pandemie steeds verder in de achteruitkijkspiegel kan zien en plaats maakt voor een nieuwe, bijna ongrijpbare uitdaging: de energiecrisis. Enerzijds een enorme financiële aanslag voor vele huishoudens en ondernemingen. Stijgende energieprijzen met een factor 5 tot 10 die zowel huishoudens als ondernemingen doen wankelen. Wederom wordt naar de overheid gekeken. Wat kan er en wat kan er worden verwacht? De internationale impact is misschien nog nooit zo voelbaar geweest.

Anderzijds is de energiecrisis een zegen voor het versnellen van allerlei verduurzamingstrajecten. Diverse milieumaatregelen en de effecten op grondstoffen doen het besef vergroten: 'wat is een duurzaam materiaal, een duurzame impact en wat is nu precies circulariteit?' Veranderende wetgeving, aangescherpte regels, veranderende visies en beleid treffen ondernemingen. Er wordt al jaren gesproken over een veranderende maatschappij. Wij durven te stellen dat we ons momenteel in de daarbij behorende transitie begeven. Een transitiefase kenmerkt zich bij uitstek door het loslaten van het een terwijl het andere is vastgepakt, maar waar nog geen routine in zit. Ervaring ontbreekt vaak en wat het doel uiteindelijk zal zijn, is verre van bekend. 'De toekomst zal het leren' is een aloud gezegde, maar je kunt het niet aan het toeval overlaten.
 
Het ondernemerschap kenmerkt zich door vasthoudendheid, kennis, kunde en lef. Lef met als basis vertrouwen in jezelf en vertrouwen dat kennis en kunde ook bij andere mensen aanwezig is. Mensen die, ondernemer of werknemer allemaal de (negatieve) effecten van deze tijd voelen. Mensen die elkaar dus nodig hebben. Misschien wel meer dan anders. Een tijdperk als deze vraagt om dynamisch  ondernemerschap, dynamische mensen die elkaar nodig hebben en elkaar vertrouwen. Wij bouwen dan ook graag aan het vertrouwen om jou het lef te geven om jouw onderneming tot succes te maken met jouw mensen.
 
Wij wensen je fijne feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar! Graag ondersteunen wij jou volgend jaar weer vol  lef!

Nico en René namens het volledige Building Changes team