-->

Bouwen aan verandering

Meet the Team! Guus Pieters

Gepubliceerd op: 24 september 2021

Adapt to climate change
Al meer dan 40 jaar ben ik milieukundige. Sinds mijn studie in Wageningen ben ik al bezig met bodemsanering en duurzaamheid, maar nu zie ik echt kansen om het verschil te maken. Het duurde even, maar de bouw- en infrasector is er klaar voor. ‘Adapt to climate change’ is mijn leidende principe. Dat wil ik naar de ondernemer toe brengen. Innovaties om ons aan de klimaatverandering aan te passen, liggen op de plank. Het moet alleen praktisch gemaakt worden.

Je ogen en oren de kost geven
Als klein jongetje zei mijn moeder al tegen me dat ik mijn oren en ogen de kost moet geven en dat is nog steeds mijn motto. Ik heb altijd een nieuwsgierigheid gehad voor ruimtelijke ingrepen met behoud van de natuur en het milieu. Toen ik in Tilburg woonde, zocht ik daar de natuur op. Vanuit mijn huidige woonplaats Den Haag bezoek ik regelmatig de zandmotor en maak ik mij als bestuurslid hard voor het behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh. Ik kan echt genieten van de geluiden en de schoonheid van de natuur. 

Leren ontwikkelen
Mijn hele werkende leven houd ik mij bezig met leren ontwikkelen. Het InfraAtelier en het Bouwlokaal zijn bijvoorbeeld initiatieven die ik heb helpen lanceren en waar Building Changes nu nieuw leven in blaast. Bij een academie zet ik mij in voor leiderschap bij projecten en ik begeleid dagelijks allerlei leerprocessen. Mijn vrouw is leerkracht op een basisschool en mijn twee kinderen studeren allebei psychologie. Ook bij hen zit de passie voor leren en ontwikkelen er helemaal ingebakken.

Werken aan uitvoering
Sinds een jaar ben ik bij Building Changes aan de slag als dynamisch verbinder. In die rol help ik ondernemers om te reflecteren op wat ze doen. In de gemeente Hoorn bijvoorbeeld zijn opdrachtgevers en opdrachtnemers in het framework van een convenant samen aan het oefenen om beleid tot uitvoering te brengen. Dan gaat het echt om uitvoerbare uitvoering. Dat is wat we nodig hebben: niet lullen, maar doen!

Inhoud, cultuur, competenties
Bij Building Changes werk ik aan bewustwording, beleving en beweging. Allereerst heb je een vragende, nieuwsgierige houding nodig om je de inhoud eigen te maken. Daarna werk je aan de cultuur om tot een gezamenlijk referentiekader te komen. Als derde ontwikkel je de competenties en deskundigheid die je voor de verandering nodig hebt. Met het creëren van een leer- en ontwikkelcultuur in je bedrijf bouw je aan verandering. Zodat je klaar bent ‘to adapt to climate change’ en dat is wat we uiteindelijk bij Building Changes willen bereiken.