-->

Bouwen aan verandering

Meet the team! Paul Kuijpers

Gepubliceerd op: 28 maart 2023

Paul Kuijpers, Jan Straatman en Willem Pel (gezamenlijk Balance & Result) maken sinds begin dit jaar onderdeel uit van het team van Building Changes. Maak in deze rubriek kennis met Paul en zijn rol, die ‘m voornamelijk zit in het verbinden van mensen en organisaties en het afbreken van muurtjes in de samenwerking.

Bruggenbouwer tussen ketenspelers in de bouwsector

Na zijn Werktuigkundige studie aan de TU Eindhoven is Paul zijn loopbaan gestart in de Metaal Electro industrie. Hij werkte aan het ontwikkelen en verbeteren van innovatieve productiesystemen, waarin met beperkte manuren toch een grote variëteit aan producten foutloos werd geproduceerd. Het bleken inzichten en methoden waar ook in de bouwsector veel behoefte aan is. Vanuit TNO Bouw richtte Paul zijn kennis juist op de bouwsector. Of het nou ging om aanleg van de Hogesnelheidslijn, versnelling van wegenbouwprojecten (A2 convenant), energie- en data-infranetwerken of om de aanleg van woningen of bv. utiliteitsbouw -  overal moest het sneller, schoner en efficiënter. Hij begeleidde hierbij veel bedrijven in alle bouwdisciplines met verbeteringen: civiele bouw, woningbouw, utiliteitsbouw, installatiesector. Na tien jaar werd Paul partner bij Balance & Result. Hij bleef als adviseur zijn focus houden op de lerende bouwsector; een sector met een groot maatschappelijk belang.

In de privésfeer is Paul enthousiast en energiek met veel hobby’s bezig: hij verliest zich nog wel eens in de muziek en speelt diverse muziekinstrumenten, is een sporter (tennis, padel), tuiniert en reist graag en houdt van het maken van bijzondere maaltijden.

Focus op verduurzaming en onderwijs

De overgang van Balance & Result naar Building Changes ging voor Paul stapsgewijs. Formeel werkt hij sinds januari 2023 bij Building Changes, maar feitelijk werkt hij al sinds 2020 zeer nauw samen met de collega’s van Building Changes.

Paul is generalist en van vele markten thuis. Hij is een van de initiatiefnemers van het lerende praktijknetwerk Betaalbaar Renoveren, waarin woningcorporaties en marktpartijen hun ervaringen en inzichten over het verduurzamen van de bestaande voorraad delen; vooral door samen naar de praktijk te kijken. Paul is facilitator van dit netwerk. Een geweldig inspirerende omgeving om te werken, vindt Paul. Juist in de verduurzaming van de bestaande vastgoedvoorraad heb je te maken met een mix van technische, economische en sociale aspecten. Er ligt een belangrijke rol voor nieuwe samenwerkingsvormen en voor digitalisering.

De afgelopen periode heeft Paul verbinding gezocht met het onderwijs, in het bijzonder de HAN University in Arnhem en Nijmegen. Er gaat de komende periode zoveel veranderen in de bouwsector, dat de volgende generatie professionals hier veel meer op voorbereid moeten worden. ‘Daar ligt de komende jaren zeker een taak voor me’, geeft hij stellig aan.   

Het leukste aan zijn werk

Over wat Paul het leukste vindt aan zijn werk bij Building Changes hoeft hij niet lang na te denken. Belangrijke opgaven voor de bouwsector zijn verduurzaming, digitalisering, sociale innovatie, slimmer produceren en inpassing van nieuwe businessmodellen. Het zijn stuk voor stuk opgaven waarbij nieuwe verbindingen en nieuwe samenwerkingsvormen cruciaal zijn. Building Changes probeert, met kennis en begrip van de sector (!), tot deze nieuwe verbindingen te komen. In het hart van de vernieuwing!   

Trots op bijdrage aan duurzame samenwerkingen

Paul heeft bij mogen dragen aan meerjarige samenwerkingen van woningcorporaties en bouwbedrijven. Ontzettend inspirerend om te zien hoe deze samenwerkingsvormen inmiddels een belangrijk deel van de verduurzaming van de woningvoorraad voor zijn rekening neemt. Het is boeiend om te zien hoe deze samenwerkingen zijn gestart en zich stapsgewijs hebben doorontwikkeld. ‘Zonder weerstand geen glans’ is hier zeker van toepassing.

Voorbereiding van bouwsector op nieuwe wetgeving

Al enkele jaren ben ik mede vanuit Building Changes bezig om voor de sector de weg voor te bereiden van de nieuwe Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (wkb). Daarvoor hebben we samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken regionale ambassadeursnetwerken opgezet met gemeentes, bouwers, borgers en opdrachtgevers. Hierin zijn vooral praktijkervaringen opgehaald en gedeeld. Na bekrachtiging van deze nieuwe wet door de politiek staan er steeds meer partijen klaar in de startblokken. Foutloos ontwerpen en produceren blijft na al deze jaren nog steeds een cruciaal thema.

Paul zijn persoonlijke motto is: ‘Niets is zo hard als de zachte aspecten’. Natuurlijk gaat bouwen over techniek maar het zijn toch vooral de zachte aspecten die het verschil maken. Geef dus systematisch aandacht aan het opbouwen en verbeteren van relaties.