-->

Bouwen aan verandering

Opgedane inzichten van Fronik en BMN de Klerk opgetekend in een Schetsboek met EigenWijsheden

Gepubliceerd op: 31 augustus 2023

Met de oplevering van een schetsboek met EigenWijsheden kwam in juni een einde aan het tweejarige leertraject Duale routekaart voor duurzaamheid en kwaliteit in bouw & infra van BMN de Klerk uit Hardinxveld-Giessendam en Fronik uit Mijdrecht.

Building Changes bracht de twee bedrijven bij elkaar en zorgde voor de inhoudelijke en procesbegeleiding tijdens het leertraject. Dit traject werd mogelijk met een subsidie vanuit de RVO-regeling 'Beleidsexperiment Menselijk Kapitaal'. In de praktijk bekend als MKB idee, dat bedoeld is om de ontwikkel- en leercultuur in mkb ondernemingen te versterken.

Bij beide bedrijven, Fronik en BMN de Klerk, zag Building Changes de intrinsieke motivatie om topkwaliteit te leveren en de wil om een bewuste bijdrage aan gebiedsgericht, duurzaam en digitaal werken en de duurzame inzetbaarheid van de eigen mensen.

Future skills voor een veranderende toekomst

Er was een uitgesproken behoefte om te werken aan zogenoemde future skills. Duurzame steden, wijken en bedrijventerreinen, slimme en energiezuinige gebouwen en duurzame circulaire infrastructuur zijn ontwikkelingen die organisaties vragen zich aan te passen en mensen voor te bereiden op verandering. BMN de Klerk en Fronik willen een leercultuur creëren waarin uitvinden, uitproberen, ondernemen en leren vaardigheden zijn die hun toekomstige bedrijfscultuur typeert. Hiermee wordt het bedrijf flexibel en toekomstgericht.

Voor beide ondernemers was de samenwerking verfrissend. Samen leren is een slimme manier om gebruik te maken van elkaars kracht en aanpakken te vergelijken en tot nieuwe inzichten te komen die kunnen helpen. Daarbij verbinden de twee bedrijven de ‘ondergrondse’ infra en ‘bovengrondse’ bouwwerelden met elkaar. Door te werken met leerteams in de bedrijven en overkoepelend ervaringen uit te wisselen in zogenaamde leertafels kan er cross-sectoraal worden geleerd.

EigenWijsheden: inzichten en lessen voor voortdurende groei

De opgedane inzichten en geleerde lessen zijn opgetekend in het schetsboek met 19 EigenWijsheden. Deze wijsheden zijn een selectie van ervaringen van Fronik en BMN de Klerk tijdens het duale traject. Het is een schetsboek omdat het schetsen zijn die nog niet af zijn.

Voor alle collega’s in de gebouwde omgeving, op verschillende vraagstukken en in verschillende fasen van organisatie- of project ontwikkeling kan elk van de wijsheden stof tot nadenken bieden.

René Fronik: “Belangrijk is dat we onze blik naar buiten richten. Zodat we beter weten wat er speelt, wat dit voor ons en ons werk betekent, ontdekken waar we enthousiast van worden en wat we morgen als eerste, beter of anders, gaan doen.”

Peter Huizer: “Het kan gebeuren dat werelden of belangen onderling strijdig zijn (of: botsen), maar juist dat motiveert mij om initiatief te nemen. Duurzame verandering bereiken we immers samen.“

Meer weten?

Wil je meer weten over een ontwikkel- en leertraject met Building Changes? Stuur dan een e-mail aan Guus Pieters gp@buildingchanges.nl of Lisanne Dorlas ld@buildingchanges.nl. Zij nemen graag contact met je op.

Op de foto’s overhandigt Guus Pieters (Building Changes) een eerste exemplaar van het schetsboek aan René Fronik (Fronik) en Peter Huizer (BMN de Klerk).