-->

Bouwen aan verandering

Kees Verweel over circulair bouwen

Duurzaam bouwen

Gepubliceerd op: 7 mei 2025

Kees Verweel is ruim dertig jaar actief in de bouw en werkt sinds twee jaar bij SKG-IKOB als sector coördinator Circulair Bouwen. Sinds kort versterkt hij het team van Building Changes als expert op het gebied van circulariteit. Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst bij fabrikanten zoals BUVA, Renson, Deventer Profielen en Holonite. "Ik heb altijd gewerkt in de schil van de woningbouw; kozijnen, hang- en sluitwerk, dichtingsprofielen, ventilatieproducten en dorpels. Juist die ervaring in het MKB heeft mij gevormd. Ik spreek vanuit praktijkervaring en zie daardoor wat er écht nodig is." 

Zijn passie voor duurzaamheid begon elf jaar geleden toen hij via zijn werk kennismaakte met het gedachtegoed van Cradle to Cradle. “Het boek 'Cradle to Cradle - Remaking the Way We Make Thing's' opende mijn ogen. We dachten dat we goed bezig waren in onze fabriek, de helft van onze omzet kwam uit recyclebaar PVC, maar dat bleek juist erg milieubelastend. Vanaf dat moment wist ik: dit moet anders. Kort na onze C2C-Certified certificering richtten we de Cradle to Cradle Bouwgroep op. Kees is voorzitter van deze stichting waarin vijftien fabrikanten van bouwproducten samenwerken aan bewustwording en marktontwikkeling op gebied van circulariteit. 

Bij SKG-IKOB zet Kees zich in voor circulair bouwen. “Mijn rol is deels adviserend, deels uitvoerend. We kijken waar kansen liggen, of dat nu is in hergebruik van producten of het begeleiden van mkb-bedrijven richting circulaire processen. Ik heb daarvoor een portaal circulariteit en twee bijbehorende trainingsmodules ontwikkeld. Eén module gaat over ‘Wat is circulariteit’ en de ander gaat over circulair bouwen in de (bouw)praktijk.” Daarnaast is hij actief voor de branchevereniging voor hang- en sluitwerk (VHS), waar hij samen met de brancheverenigingen VMRG, VKG, NBvT en Vakgroep Glas (Bouwend Nederland) zitting heeft in de werkgroep van de Circulaire Gevel Economie 

CSRD-scan en duurzaamheidspaspoort 

Eén van zijn wensen is de ontwikkeling van een CSRD-scan, bedoeld om mkb-bedrijven inzicht te geven in de nieuwe duurzaamheidsrapportage-eisen. “Hoewel de verplichting voor rapportage door het MKB zo goed als zeker komt te vervallen, merken we wel dat ze steeds vaker CSRD  uitvragen krijgen van de grote ketenpartners. Een tool kan bedrijven helpen om helder te krijgen wat ze moeten aanleveren, wat relevant is en hoe ze daarop kunnen inspelen.” 

Een ander initiatief is het SDG-duurzaamheidspaspoort van SKG-IKOB, dat Kees ontwikkelde samen met de branchevereniging VHS. “Op één A4 tonen we waar een bedrijf staat op het gebied van duurzaamheid, gekoppeld aan relevante SDG’s. Het maakt zichtbaar wat ze al doen, want daar zijn ze zich vaak niet van bewust, én waar nog kansen liggen. Dat helpt ze met de profilering richting klanten, financiers én intern bij bewustwording.” 

Inzicht creëren  

Volgens Kees ligt de grootste uitdaging in de wirwar aan begrippen en veranderende wetgeving. “Voor veel bedrijven is het niet duidelijk wat er écht toe doet op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Daardoor blijven ze afwachten. Wat wij doen, is helpen inzicht creëren, wat is haalbaar, waar voeg je waarde toe, en hoe kun je dat concreet maken.” Een goed toegankelijk portaal met heldere uitleg over wet- en regelgeving is volgens hem onmisbaar. 

Zijn boodschap is helder: “We zijn als sector soms verder dan we denken. Veel bedrijven zijn al duurzaam bezig, maar herkennen het nog niet als zodanig. Door kennis te delen en elkaar te helpen, maken we samen echt het verschil.” 

Ga in gesprek 

Wil je in gesprek over het thema circulariteit en samen kijken welke stappen jouw bedrijf nu kan zetten? Neem dan contact op met Kees Verweel: kw@buildingchanges.nl