Bouwen aan verandering

Afronding circulair parkeerterrein bij Always Forward

Duurzaam bouwen

Gepubliceerd op: 8 december 2020


Circulair parkeerterrein bij Always Forward

In augustus 2020 is een nieuw parkeerterrein in gebruik genomen bij voetbalvereniging Always Forward. Daar was een tekort aan parkeerplaatsen en langs een van de voetbalvelden was voldoende plek om 145 extra parkeerplaatsen te realiseren. Het ontwerp van de inrichting van dit terrein was nog niet getoetst op circulair bouwen.

Het projectteam van gemeente Hoorn heeft drie aannemers (Germieco, Koper en zn, Schadenberg) uitgedaagd om het parkeerterrein duurzamer aan te leggen. Het inkoopbeleid van Hoorn staat toe om met aannemers een circulair en betaalbaar ontwerp te bedenken. Dat is gelukt.

In principe liggen de parkeerplaatsen nog steeds op dezelfde plek en is op vier onderdelen een duurzame en circulaire oplossing gevonden. Dit zijn a) er wordt geen grond afgevoerd, b) in de nieuwe betonstraatstenen is oud beton verwerkt, c) onder de betonstraatstenen bestaat de wegfundering uit de oude lava-fundering van een voetbalkunstgrasveld (hergebruik) en d) de helft van de parkeerplaatsen zijn waterdoorlatend gemaakt met grasstenen.

De samenwerking met de regionale aannemers om samen deze oplossingen te realiseren is het projectteam van de gemeente Hoorn goed bevallen. Hierdoor kunnen we de CO2-uitstoot bij uitvoering van wegwerkzaamheden verder verminderen.

Building Changes heeft de samenwerking in dit project begeleid en ondersteund.