-->

Bouwen aan verandering

Kennisportaal Multifunctionele Daken

Klimaatadaptatie


Aanleiding

In 2025 woont 70% van de wereldbevolking in steden en is de wereld in de maand juni al door haar jaarlijkse hoeveelheid natuurlijke grondstoffen heen. Dat is geen combinatie die zorgt voor een duurzame en leefbare omgeving voor de 8 miljard mensen die onze wereldbol dan rijk is.

De laatste jaren groeit het besef dat daken en gevels op verschillende manieren een bijdrage kunnen leveren aan comfort, duurzaamheidsdoelstellingen, gezondheid en veiligheid in de bebouwde leefomgeving. Daken bieden allerlei kansen voor gebruik. Als bouwsteen van een duurzame stedenbouw worden steeds vaker begroeide daken gerealiseerd, maar er zijn meer opties en combinaties.

Doel
De initiatiefnemers van Multifunctionele Daken werken als gelijkwaardige partners aan één doel: een levendige stad bestendig maken tegen klimaatveranderingen. Dit doen ze door met groene, gele, rode en blauwe oplossingen de versteende stad te veranderen in een leefbare metropool van de toekomst.

Aanpak
Multifunctionele Daken is een kennisplatform voor de professionele dakeigenaar om te inspireren en praktische handvatten te bieden om tot uitvoer over te kunnen gaan.

Het dak biedt meer mogelijkheden dan je misschien voor mogelijk houdt. Het stappenplan laat de belangrijkste zaken zien waar je op moet letten bij het aanleggen van een multifunctioneel dak, zoals de constructiesterkte, regelgeving en veiligheid.

Er zijn verschillende voordelen van een multifunctioneel dak:
• Een functioneel dak is een beleving - Door daken te zien als een uitbreiding van gebruiksoppervlakte gaat een wereld aan mogelijkheden open. Of je er nu gasten ontvangt, een tuin aanlegt of allebei: een multifunctioneel dak biedt letterlijk en figuurlijk een verrassend perspectief!
• Het levert het nodige comfort op - Het dak benutten is prettig, zowel op het dak als in het gebouw. Zo verlaagt een multifunctioneel dak met begroeiing en/of waterberging de binnentemperatuur op warme dagen en dempt een zachter oppervlak omgevingsgeluid.
• Besparen op energiekosten - Het dak leent zich uitstekend voor het duurzaam opwekken van energie. Dat kan aanzienlijk schelen op de energierekening. Door (ook) begroeiing toe te passen, wordt bovendien de levensduur van het dak verlengd.
• Een goede uitstraling naar buiten - Door bij het aanleggen van een recreatieruimte ook direct te denken aan energie, begroeiing en wateropslag, is het dak niet alleen bruikbaar, maar ook ecologisch verantwoord. Dat is aantrekkelijk voor zowel gebruikers als omwonenden!

De vier kleuren staan voor de functies die de daken kunnen hebben:
Groene daken – ruimte voor natuur
Gele daken – energie opwekken
Rode daken – extra vierkante meters
Blauwe daken - watermanagement

Lees meer over Multifunctionele Daken op: www.multifunctioneledaken.nl.

Rol Building Changes
Wij zijn een van de ambassadeurs van Multifunctionele Daken. Als ambassadeur dragen wij de visie op een multifunctioneel dakenlandschap uit. Daarnaast zijn wij beheerder van het kennisplatform.

Resultaat
Met behulp van Multifunctionele Daken kan men op nieuwe ideeën komen voor de invulling van het dak, het nut van multifunctioneel dakgebruik en helpen bij het ontwerp en de uitvraag van de aanleg van een multifunctioneel duurzaam dak.

Er zijn al vele daken op een multifunctionele manier ingezet. Op de website zijn er mooie cases van multifunctionele daken weergegeven.

Partners en betrokkenen

 

 

Eerste foto, Biesbosch Museum: Ronald Tilleman Photography