Remko Matsinger over de arbeidsmarktuitdagingen en kansen voor mkb-infra aannemers
De bouw- en infrasector staat voor grote veranderingen. Voor bedrijven is het vinden van goed personeel steeds lastiger, terwijl de werkdruk juist toeneemt. Jongeren kiezen nog te weinig voor een baan in de bouw terwijl ervaren vakmensen met pensioen gaan. De maatschappelijke ontwikkelingen gaan snel en stellen nieuwe eisen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en techniek. Tegelijkertijd zijn er volop kansen: de overheid versnelt het onderhoud en stimuleert de verduurzaming van de Nederlandse infrastructuur. Vakmanschap is meer dan ooit nodig en dat vraagt om een vernieuwde aanpak van werving, selectie, opleiding en samenwerking om als bedrijf toekomstbestendig te zijn.
Er zijn simpelweg te weinig vakmensen beschikbaar. Daarnaast hebben veel potentiële medewerkers niet de juiste diploma’s, ook al beschikken ze vaak over waardevolle vaardigheden. Tegelijkertijd wil de overheid versneld woningen bouwen, wegen onderhouden en verduurzamen. Dat zorgt voor volop werk, maar ook voor hogere eisen op het gebied van veiligheid, kwaliteit en digitalisering.
Dit betekent dat traditionele wervings- en opleidingsmethoden niet meer voldoende zijn. Er is een verschuiving gaande van het uitvragen van diploma’s naar het zoeken naar talent, vaardigheden en competenties (skills). Iemand zonder officieel papiertje kan ook vakwerk leveren, als diegene over de juiste skills beschikt of deze binnen korte tijd kan ontwikkelen. Dat vraagt om een frisse blik op talent. Daarnaast zijn samenwerking en slimme werving essentieel. Door leerwerktrajecten en nauwe samenwerking met scholen en gemeenten zorg je voor nieuwe instroom en behoud van vakmensen.
Praktische oplossingen
Building Changes biedt geen dikke rapporten, maar concrete, praktische oplossingen. Zo helpen we je talent te beoordelen op vaardigheden in plaats van alleen diploma’s, met behulp van Passport for Work (MBO 1-4) of onzer assessments (MBO en hoger). Dit maakt het makkelijker om het beste uit je team te halen. Ook ondersteunen we je bij slimmer werven en opleiden. Met leerwerktrajecten, subsidies en partnerships zorgen we ervoor dat je de juiste mensen vindt en bindt. Daarnaast helpen we je om je huidige medewerkers te stimuleren in hun groei en ontwikkeling via het Infrakr8 duurzaam inzetbaarheidsprogramma. Tot slot verbinden we je met andere mkb-bedrijven, onderwijsinstellingen en gemeenten in de regio, zodat je samen sterker staat.
Wat levert het op?
Door nu aan de slag te gaan met deze aanpak, krijg je meer grip op je personeelsplanning en ontstaat er betere voorspelbaarheid in je bezetting. Je merkt dat vacatures minder lang open blijven staan, doordat je gericht mensen vindt en behoudt. Ook wordt de inzet van je huidige team beter, doordat je inzicht krijgt in hun vaardigheden en ze effectief kunt inzetten. Dit geeft jou meer ruimte om je te richten op je kernactiviteiten, zonder dat je constant hoeft te piekeren over personeelstekorten.
Jouw bedrijf klaar voor de toekomst
De arbeidsmarkt verandert, maar als je nú in beweging komt, kun je als mkb-infra aannemer juist sterker uit deze periode komen. Building Changes staat naast je met praktische stappen en oplossingen. Samen zorgen we dat jouw bedrijf klaar is voor de toekomst. Want goed vakmanschap is onmisbaar, en de toekomst bouw je samen.
Wil jij ook aan de slag? Neem contact op met Remko Matsinger, themamanager arbeidsmarkt (0612097229 / rem@buildingchanges.nl) voor een vrijblijvend gesprek. Ontdek hoe we jouw bedrijf kunnen helpen toekomstbestendig te worden en sterker te staan in deze uitdagende arbeidsmarkt.