-->

Bouwen aan verandering

Benutten van ongezien talent op de arbeidsmarkt belangrijke uitdaging voor bouwtransitie

Sociale Innovatie

Gepubliceerd op: 5 juni 2023

Het zal geen geheim zijn dat we voor de transitie in de bouw, infra en het groen menskracht tekort komen. Het vinden van nieuwe kanalen voor werving, opleiding, ontwikkeling en begeleiding van medewerkers is essentieel.

Dit is precies de reden dat we als Building Changes aanjager zijn van een experimenteel project ‘Futureskills voor de Bouwtransitie in Noord Brabant’ om nieuwe mensen te werven voor de sector. We gebruiken daarvoor onder andere de online omgeving en werkwijze van PassportforWork (Home - Passport for Work). Dit is een mooie omgeving met een gamified assessment waar werkzoekenden een zogenaamd skillsprofiel maken om hun talenten ontdekken. In het project Futureskills voor de Bouwtransitie gaan we samen met de partijen een versnelling aanbrengen in het werven, selecteren en begeleiden van werkzoekenden, zodat ze sneller inzetbaar zijn bij werkgevers.

Op 9 mei vond met zo’n vijftien organisaties (werkgevers, gemeente/leer- werkloket, opleiders, etc.) de kick-off voor de infra- & groen sector plaats, bij Yuverta in Helmond. Met elkaar is in kaart gebracht welke banen nodig zijn om de transitieopgaven waar we voor staan te volbrengen, zoals hovenier / groenvoorziener (ook assistent en voorman), de machinist en European Tree Worker.

Uitdagingen en kansen in de sector

Tijdens de gesprekken kwam een aantal aandachtspunten naar voren die binnen de sector de afgelopen periode zichtbaar zijn geworden:  

  • Uitzendbureaus en detacheringsbureaus maken actief gebruik van de krapte binnen de groensector. Ze zijn tussenschakels die enerzijds mensen weten te vinden, maar anderzijds ook hoge marges of inleenkosten vragen.
  • Mogelijke zij-instromers gaan via andere beroepsgroepen aan het werk, maar zijn zich lang niet altijd bewust van de mogelijkheden van de infra- en groensector of sectoren in de bouw.
  • Bedrijven zouden graag nog sneller meer mensen vanuit de participatiebedrijven willen krijgen en deze integreren in hun bedrijf, ook al vraagt dit extra begeleiding.
  • Er is tussen de partijen een nadrukkelijke wens om onderling nog veel meer af te stemmen en samen te werken.

Een veelbelovende start voor verandering

Gerard van Barneveld, Dynamisch Verbinder bij Building Changes leidde de bijeenkomst: “Het was een waardevolle bijeenkomst met veel interactie. Met een proactieve houding waren de deelnemers lekker meewerkend en meekijkend. Dit vormt een prima basis voor het vervolg.”

De volgende bijeenkomst voor deze sector vindt plaats op 13 juni. Dan worden onder andere skillsprofielen verder uitgewerkt, functieomschrijvingen verder ingevuld en de verbinding met het onderwijsaanbod vormt onderwerp van gesprek. Daarna volgt nog een sessie waarin de leercultuurscan centraal staat. Tegelijkertijd gaat de werving van potentiële kandidaten van start. We beogen in oktober verschillende succesvolle matches bij werkgevers, want dat is waar het om gaat: mensen hun talenten laten inzetten in prachtige kansberoepen die bijdragen aan de bouwtransitie.

Geïnteresseerd om mee te doen of heb je vragen over wat we in jouw regio of bedrijf kunnen doen?
Mail (info@buildingchanges.nl) of bel ons (015-7200901) en vraag naar Gerard.