-->

Bouwen aan verandering

Routekaart MDIEU, van oude gewoonten naar nieuw doen

Sociale Innovatie

Gepubliceerd op: 14 december 2021

Duurzame inzetbaarheid in de Bouw & Infra betekent een cultuuromslag. Het is een preventief middel. Niet alleen om gezonder te werken, maar ook om zo lang mogelijk gezond te werken. Dat is een gedeeld belang en de verantwoordelijkheid van zowel werkgevers als werknemers. Langjarige en blijvende investeringen zijn nodig. Met de subsidieregeling Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) wordt een uitgebreid actieprogramma opgezet van 2021 t/m 2025 waardoor meer mensen gezond door kunnen werken tot aan hun pensioen.

Vanuit een eerder uitgevoerde sectoranalyse door Volandis in opdracht van cao-partijen Bouw & Infra is een aantal kernambities opgesteld. Deze reiken van ‘mentaal gezond en vitaal werken in een veilige omgeving’ tot ‘stimuleren van een leercultuur door werkgevers’, 'bevorderen van duurzame inzetbaarheid en een leven lang leren’, ‘versterken van de eigen regie van werknemers’ en ‘faciliteren van eerder uittreden’. De ambities zijn uitgewerkt in een omvangrijk programma van zestien activiteiten.

Met de uitvoeringsorganisaties OBN en MKB INFRA is Building Changes overeengekomen om in 2022-2023 binnen de kaders van het activiteitenplan Bouw & Infra MDIEU uitvoering te geven aan vier onderdelen van het totaalprogramma in samenwerking met de organisatie Personeelskracht. Het gaat dan om:

Themadag mentale en fysieke gezondheid
Aandacht voor mentale en fysieke gezondheid leidt tot daling van het kort frequent verzuim, kostenbesparingen en continuïteit in de bedrijfsvoering. In februari 2022 worden op regionaal gespreide locaties in totaal zeven themadagen aangeboden. Het dagprogramma bestaat uit interactieve workshops en proeverijen, brede informatie, concrete tips en hulpmiddelen, nulmetingen en eigen scores en het beschikbaar stellen van een app voor herstel- en ontspanningsoefeningen. Centraal staan het belang van mentale gezondheid en een sociaal veilige werkcultuur in relatie tot innovaties in het werk en de gevolgen voor het vak van de toekomst. Het programma wordt afgestemd op de specifieke beroepen van de deelnemers, zoals stratenmaker, voorman en uitvoerder.

Bewustwordingsdag Toekomstbestendig Ondernemen
In vier sessies op een dag maken werkgevers en werknemers zich bewust van welke stappen er nodig zijn voor de verandering naar een cultuur waarin ontwikkelen en leren integraal onderdeel zijn van de bedrijfscultuur. Vanuit thema’s als klimaatbestendigheid, circulaire economie, digitalisering, kwaliteit en robotisering en zaken als veiligheid, persoonlijke ontwikkeling en future-skills ontstaat mede het vertrekpunt voor individuele loopbaanpaden.

Reflectieworkshop Leren Leren.
In een interactieve praktijkbijeenkomst van vier uur wordt op een speelse manier afgeweken van routinematig denken en leren deelnemers reflecteren op hun eigen werk. De focus ligt op het leereffect voor beroepen als stratenmaker, voorman, uitvoerder en machinist. De eigen inbreng van de deelnemers is leidend.

Workshop Regie over je eigen werk
Met de inzet van gamification leren medewerkers op een andere manier te kijken naar taken, functies en loopbanen. Zij worden uitgedaagd daar zelf de regie in te nemen. Werkgevers worden zich bewust van het anders organiseren van werkprocessen en functies en rekening te houden met fysieke en mentale belasting en belastbaarheid.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden om jouw bedrijf en je medewerkers maximaal vitaal en duurzaam te laten zijn en blijven? Neem dan contact op met: Henrie de Jong via hdj@buildingchanges.nl.