-->

Bouwen aan verandering

INFRAKR8 maakt werk van werkplezier 

Sociale Innovatie

De fysieke belasting in de infrasector is hoog. Veel vakmensen voeren dagelijks zwaar werk uit, vaak onder uitdagende omstandigheden. Tegelijkertijd is er een groeiende behoefte aan duurzaam inzetbare medewerkers en toekomstbestendige bedrijven. Daarom is het essentieel om nú te investeren in gezond, veilig en plezierig werken. 

INFRAKR8 is ontwikkeld vanuit de MDIEU-subsidieregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze regeling ondersteunt initiatieven die bijdragen aan duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden bij zware beroepen. Infrakr8 is zo’n initiatief, een branche breed programma dat is opgezet door STRAATWERK Nederland, MKB Infra en Veras, in samenwerking met Personeelskracht en Building Changes. 

Van subsidie naar impact 

Met de toegekende subsidie is Infrakr8 gestart om zowel medewerkers als ondernemers in de sector te ondersteunen. Gezonde, veilige en plezierige werkomstandigheden staan centraal. Infrakr8 biedt concrete handvatten, zoals scans, workshops en adviestrajecten, waarmee bedrijven direct aan de slag kunnen. 

Via de brancheverenigingen bereikt het programma juist ook de kleinere infrabedrijven. Ondernemers en medewerkers die normaal moeilijk te bereiken zijn, maar waar de behoefte aan ondersteuning vaak groot is. 

Voor wie? 

Infrakr8 is er voor iedereen in de infrasector. Of je nu ondernemer bent of medewerker, het programma biedt inzicht én concrete handvatten. 

  • Medewerkers worden centraal gesteld via onder andere de 8P-scan: een laagdrempelige scan die inzicht geeft in werkbeleving, fysieke belasting en inzetbaarheid. 
  • Ondernemers krijgen tools en workshops aangeboden om leiding te geven aan duurzame verandering binnen hun bedrijf. Denk aan leiderschap, personeelsbeleid en vitaliteit. De adviezen die zij krijgen worden gebaseerd op de uitkomsten van de 8P-scan. 

Aanpak in de praktijk 

De werkwijze is eenvoudig maar effectief. Bedrijven worden uitgenodigd voor een personeelsscan. Op basis van de uitkomsten wordt een plan van aanpak opgesteld. Vervolgens worden er gerichte workshops georganiseerd, bijvoorbeeld over vitaliteit, leiderschap of actuele thema’s zoals schijnzelfstandigheid of arbeidsinspectie. 

Een voorbeeld van een mogelijke workshop is de regiotafel over machinaal straten. Deze is inmiddels uitgegroeid tot een reeks aan bijeenkomsten en trekken tot wel 80 deelnemers per keer. Ook zijn er leiderschapsworkshops georganiseerd bij bedrijven als De Krom en Gijben. 

“Je merkt echt verschil. Na een scan en een paar workshops gaan ondernemers anders naar hun bedrijf kijken,” stelt Johan de Krom, tevens voorzitter van de vereniging STRAATWERK Nederland. 

Wat is er al bereikt? 

  • Er zijn scans afgenomen bij diverse infrabedrijven. 
  • Workshops over verschillende onderwerpen, zoals leiderschap, personeelsontwikkeling, vakmanschap en veiligheid.  
  • Regiotafels over actuele onderwerpen zoals veiligheid, gezondheid en welzijn rondom handmatig en machinaal straten, duurzame inzetbaarheid en flexibiliteit personeel en inzet ZZP-ers.   
  • Bewustwording bij ondernemers over goed werkgeverschap. 

Belangrijkste lessen 

Ondernemers krijgen inzicht in wat er speelt binnen hun bedrijf en waar ze kunnen bijsturen. Medewerkers voelen zich gehoord en zien dat hun welzijn serieus wordt genomen. Door deze combinatie ontstaat er ruimte voor duurzame inzetbaarheid, minder uitval en meer werkplezier. 

De werkdruk in de sector is hoog. Het blijkt lastig om mensen in beweging te krijgen voor onderwerpen die niet direct urgent lijken. Maar zodra het raakt aan actualiteit, zoals de rol van zzp'ers of machinaal straten of circulair werken, is de interesse groot. De kunst is dus om aan te sluiten bij wat nú leeft. 

Het lukt om kleine, vaak moeilijk bereikbare bedrijven te betrekken en in beweging te krijgen. Dat is niet vanzelfsprekend, maar wel cruciaal voor echte verandering in de sector. 

Zelf aan de slag… 

Als MKB-ondernemer in de infra : 
Wil je inzicht in hoe jouw medewerkers hun werk ervaren en waar kansen liggen voor verbetering? Start dan met de 8P-scan via www.infrakr8.nl. Je ontvangt een helder beeld van de situatie binnen jouw bedrijf en concrete handvatten om aan de slag te gaan met thema’s als vitaliteit, leiderschap en goed werkgeverschap. Samen zorgen we voor een gezonde, veilige en toekomstbestendige werkomgeving. 

Als medewerker in de infra: 
Gezond en met plezier blijven werken? Ook als medewerker kun je via je werkgever deelnemen aan Infrakr8. Geef aan dat je interesse hebt in de 8P-scan of in één of meerdere van de workshops. Zo help je niet alleen jezelf, maar ook je team en werkgever vooruit. 

Meer weten of direct starten? 
Ga naar www.infrakr8.nl of neem contact op via rb@buildingchanges.nl. We denken graag met je mee. 

Partners 

Infrakr8 is een initiatief van STRAATWERK Nederland, MKB Infra en Veras, met uitvoeringspartner Personeelskracht. De uitvoering wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van SZW via de MDIEU-subsidieregeling.